Bladgroentes voor je groene smoothie

“Wat voor bladgroentes kan ik allemaal gebruiken om een heerlijke groene smoothie te maken?”

“Als ik regelmatig moet afwisselen met de bladgroentes die ik gebruik, wat kan ik dan het beste nemen?”

Dit zijn vragen die ik regelmatig krijg van mede groene smoothie liefhebbers. Soms loop je door de supermarkt en lijkt het of je helemaal geen keuze hebt in de bladgroentes voor je lekkere smoothie. Soms ligt er zoveel dat je niet weet wat je moet nemen of je vraagt je af of de desbetreffende groente wel goed is om te gebruiken.

Als jij ook vaak met deze vragen rondloopt dan is deze blog met video echt iets voor jou.

Tijdens mijn vakantie in Californië met mijn man Jesse hebben we onze ogen enorm uitgekeken in de supermarkten, met name de Whole foods, een enorme supermarkt helemaal gericht op het gezonde segment. De groente en fruit afdelingen zijn daar ware paradijsjes met een enorm groot aanbod van heerlijke bladgroentes voor je groene smoothie. Ik heb een video voor je opgenomen toen we in zo’n groen walhalla stonden zodat ik je kan laten zien wat voor lekkers je allemaal kan gebruiken in “Green smoothie land”

Het was nogal druk in de winkel met gezellige muziek op de achtergrond dus het spijt me als je me soms iets minder goed kunt verstaan.

Hieronder een korte samenvatting (er zijn nog meer bladgroentes en kruiden maar dit zijn mijn favorieten) van de bladgroentes die je kunt gebruiken:

Bladgroentes

  • Spinazie
  • Andijvie
  • Alle soorten sla (veldsla, botersla, rucola, romeinse sla enz.)
  • Snijbiet
  • Boerenkool
  • Paksoi
  • Postelein
  • Raapstelen
  • Chinese kool
  • Selderij


Kruiden

  • Dille
  • Munt
  • Peterselie
  • Koriander
  • Citroenverbena
  • Basilicum

Groen van wortelgewassen

  • Groen van biologische wortels
  • Groen van rode bietjes

Rechtstreeks uit de natuur

Wat zijn jouw favoriete bladgroentes om te gebruiken in je groene smoothie?

Ik zou graag van je horen wat je favoriet is, misschien heb je zelfs nog fantastische nieuwe bladgroentes die je met iedereen wilt delen;-)

Laat je een berichtje achter onder de blog?

Liefs Marjolijn

22 Responses to “Bladgroentes voor je groene smoothie”

  1. Caroline Brandsen
    11 maart 2013 at 08:38 #

    Hoi, de mijne is toch ook zeker spinazie. Ik ga vandaag andijvie inslaan voor de smoothie van morgen…en ben gek op de combi koriander en gember. Mmmm

  2. Anniek Sturm
    11 maart 2013 at 10:20 #

    in mijn bio-groentenpakket zat deze week koolrabi (niet te verwarren met koolraap!). het loof daarvan was ook heerlijk in mijn groene smoothie. trouwens ook het groen van radijsjes is heerlijk.

  3. Marjolijn
    11 maart 2013 at 11:05 #

    Hey Caroline,

    Ja die spinazie he;-), zo lekker. We hadden gisteren hele jong bladspinazie voor een salade en die smaakte gewoon zoetig, heerlijk.

    Hmmm koriander en gember, klinkt hemels!

    Liefs Marjolijn

  4. Marjolijn
    11 maart 2013 at 11:07 #

    Hallo Anniek,

    Goed idee, zeg, dat ga ik ook eens gebruiken!

    Ja dat klopt het groen van de radijsjes is heerlijk, dat ik daar nog niet aan gedacht heb! jaren geleden heb ik zelf radijsjes verbouwd en met het groen heerlijke smoothies gemaakt. Ik was het al weer helemaal vergeten;-)

    Bedankt voor je tip!

    Liefs Marjolijn

  5. yvonne willems
    11 maart 2013 at 18:45 #

    hallo marjolijn
    ik moet eerlijk zeggen het bevalt me heel goed, ben absoluut geen groente en fruiteter dus met een smoothie krijg ik alle vitamines binnen en ze smaken ook nog goed.
    mijn man vind ze niet lekker dus hebben we een oplossing daarvoor gevonden, ik snij met het avondeten allerlei bladgroenten fijn mijn man eet daarvan de helft rauw met een klein sausje en wat over is daar maak ik sávonds met fruit een smoothie van.tot nu toe heb ik andijvie,bleekselderij,spinazie rucola sla gebruikt en vind het lekker IN een smoothie.

    groetjes yvonne

  6. Marjolijn
    12 maart 2013 at 06:43 #

    Hey Yvonne,

    Wat een mooi compromis zeg, super! Zo krijgen jullie toch allebei de vitamientjes binnen;-)

    Je hebt al een heel scala gebruikt, geweldig hoor. Misschien vind je in de bladgroentes hierboven ook nog wat lekkers.

    Liefs Marjolijn

  7. Marjolijn
    12 maart 2013 at 06:44 #

    Lieve allemaal,

    Via de mail kreeg ik nog een reactie met een lekker scherp groene smoothie recept:

    Waterkers plus mango.

    Enjoy!

    Liefs Marjolijn

  8. monique bais
    13 maart 2013 at 09:32 #

    Hallo marjolijn,ik heb zojuist een smoothie gemaakt die je geprobeerd moet hebben!
    Het is niet drinkbaar,maar moet het maar zien als een vla of yoghurt..erg lekker.
    Heb je eens een keer t idee dat je iets eet ipv alleen drinken.
    recept; 1 pers.
    -1/2 avocado
    -100a150gr spinazie
    -150ml amandelmelk(liefst zelf gemaakt)
    -1 eetl hennepzaad
    -scheut lijnzaadolie of gemalen lijnzaad(1 eetl)
    -1/2 tl kaneel
    -1 banaan
    -1 tl maca poeder
    -evt ietsje verdunnen met wat water(optioneel)
    Dit een minuut lang glad blenden en schenk maar in een kom en lekker oplepelen!
    Héérlijk!!
    Ben benieuwd hoe jullie dit vinden.
    groetjes monique.

  9. Marisca van Touw
    14 maart 2013 at 09:22 #

    Tot nu toe heb ik spinazie, andijvie, sla, rucola, boerenkool, peterselie en raapstelen gebruikt.
    De raapstelen met een halve ananas en 1 banaan (de ananas was wat zurig). Maar daar werd ik zo enorm blij van. Zo ie zo van de smoothies. Ik kijk rond op de markt en ben nu een groenteboer aan het zoeken in de buurt. Nieuwsgierig en vol enthousiasme wat er nog meer voor groenten zijn die ik kan gebruiken. In de supermarkten bieden ze lang niet alles aan wat er te krijgen is.
    Ik houd veel vocht vast en las over papaya en pompelmoes. Deze en raapstelen en postelein hebben ze niet in de supermarkt.
    De kinderen drinken ook elke dag een glaasje mee.

    Ik ben wel wat zwaarder geworden, maar dat heeft er denk ik mee te maken dat ik een balans moet vinden in eten en drinken. En ook bij drinken herkennen wanneer ik genoeg heb. Dat vraag ik mij wel af. Wat eten/drinken jullie op een dag? Vervangen jullie het eten voor smoothies of eten jullie er nog iets naast als bv brood of vlees/vis.

    Marisca

  10. 14 maart 2013 at 10:16 #

    Hoi Marjolijn,

    De bladgroente die ik vaak gebruikte was altijd spinazie en veldsla.
    Nu de laatste tijd maak ik wat vaker fruitsappen met de sapcentrifuge.
    Ik had namelijk gelezen in de studie natuurvoedingsdeskundige dat voor MIGRAINE deze groenten en fruit goed zijn, dus maak ik minimaal 5 xper week dit drankje:
    paksoi, courgette, appel, peer doe ik in de sapcentrifuge.. Dan schenk ik alles over in de blender, doe ik bosbessen, frambozen, wortels en soms nog wat veldsla erbij + kokoswater en soms wat amandelmelk nog erby en hennepzaad of chiazaad .
    En als ik last van migraine heb die dag, neem ik vaak sperziebonen als avondeten, want die schijnen daar ook goed voor te zijn.
    Ik neem zo min mogelijk tropisch fruit..zoals ananas enzo.. Vind het heerlijk, maar in die studie staat dat je daar als je gevoelig voor migraine bent, mee uit moet kijken. Du sdat doe ik af en toe nog gebruiken 🙂

    (Ik heb namelijk jarenlang migraine gehad, chronisch volgens de neuroloog.. vanaf mijn 14e tot mijn 22e (ben nu bijna 24) heb ik het heel erg vaak gehad, de laatste jaren echt 3 weken van de maand met zware migraine op m’n bed gelegen. Vandaar..dat ik naar alles heb gezocht en nog zoek om mijn gezondheid te verbeteren.. en ik heb alleen nog migraine als ik iets verkeerds op heb.. iets met bepaalde e-nummers en toevoegingen erin bijvoorveeld..of kaas ofzo. dat eet ik eigenlijk nooit meer, maar soms eet ikwel is buiten de deur, of heb ik thuis wel is trek in een chippie(jarenlang verslaafd aan geweest namelijk 😐 ) .. maar BAM..mn lichaam reageert METEEN als ik zoiets eet.. )

    Maar goed !! Ben allang blij dat het veel beter gaat.. Ik ben nu een jaar geleden begonnen met het drinken van Groene smoothies en sappen.. En ik heb het sindsdien eigenlijk iedere dag bijna wel gedronken…. het is gewoon verslavend omdat je weet dat het goed voor je lichaam is.. En ik wil steeds meer dingen leren over wat gezond voor je is… en dat blijf ik ook zeker doen :))

  11. Claudia van Leeuwen
    15 maart 2013 at 08:33 #

    Hoi Marjolijn,

    Ik heb een vraag over spinazie. Ik probeer goed af te wisselen met de diverse bladgroentes in m’n smoothie. Ik haal dus met de boodschappen verschillende in een keer. Maar nu heb ik gemerkt dat de spinazie op een gegeven moment bruinige vloeistof in de zak achterlaat en Als ik het afspoel dit er dan ook afkomt (dit is na een paar dagen als het in de koelkast heeft gelegen). Is dit erg? Zijn dat juist niet de belangrijke voedingsstoffen die verloren gaan? En hoe kan ik het dan beter aanpakken? Wel eerst de zak opmaken voordat ik aan een nieuwe groente begin?

    Groeten, Claudia

  12. Jannie de boer
    15 maart 2013 at 12:10 #

    Hoi Marjolijn en Jesse,

    Ik ben sinds een week met groene smoothies begonnen en ben zo tevreden, ze zijn heerlijk!Voel me beter en energieker en heb eigenlijk niet zoveel honger of zin in wat tussendoor. Val niet af en mijn dochter vind dat ik te weinig eet en misschien daardoor niet afval. Ik ben echt geen fruiteter, hou wel erg van groente. Dit is de oplossing voor mij om voldoende fruit te eten. Heb vandaag met wat roosjes broccoli gemaakt die ik nog had van gister met een sinaasappel, appel en een beetje citroensap. Niet echt lekker helaas, komt waarschijnlijk door de broccoli. Maar ik drink het toch op. het is wat uitproberen. Mijn man en dochter wil ze niet, dat is maar goed ook dan heb ik het lekker voor mezelf. Ben erg blij en hoop door deze omschakeling dat het afvallen weer gaat lukken en ik me stukken beter voel. Dank jullie wel!

  13. Marjolijn
    19 maart 2013 at 09:50 #

    Hey Monique,

    Hihi groene yoghurt, kan het nog lekkerder;-)

    Wat een heerlijk recept, bedankt voor het delen. Het is wel eens lekker om je groene smoothie te lepelen in plaats van te drinken.

    Liefs Marjolijn

  14. Marjolijn
    19 maart 2013 at 13:20 #

    Hey Marisca,

    Wat heerlijk om te lezen hoe je bezig bent met de groene smoothies, heb je al een goede groenteboer gevonden?

    Raapstelen zijn heel eenvoudig zelf te verbouwen, als je de ruimte hebt dan zou ik dit zeker doen. Twee jaar geleden heb ik ze ook voor het eerst zelf verbouwd en na het afsnijden van de stelen groeien ze gewoon weer opnieuw aan. Je hebt er dus heel lang plezier van.

    Als je zwaarder wordt van de groene smoothies dan is het misschien een goed idee om maximaal twee stuks fruit te gebruiken in je groene smoothie. Neem dan als smaakvervanger lekkere verse kruiden zoals koriander, dille, citroenmelisse enz. Als je graag wat wilt afvallen dan kan je heel goed een of twee maaltijden vervangen door een groene smoothie, drink dan net zoveel tot je verzadigd bent. Je kunt er ook nog wat magere eiwitten bij nemen als je dat lekker vindt (bijvoorbeeld, ei, vlees of vis).

    Veel succes!

    Liefs Marjolijn

  15. marian jongenelis
    19 maart 2013 at 18:09 #

    Hallo Marjolijn
    Mijn eerste week zit er op en ik ben heel verrast door het groen in de smoothies. ik maak er iedere dag eentje uit het boek dus heb er al een aantal mogen proeven. Ik vind ze heerlijk en zou zowat het hele assortiment gelijk willen uitproberen.Ik voel me wel goed maar dat was voorheen ook dus weet ik nu nog niet wat het voor me gaat doen.Ik lees alles wat je me stuurt aandachtig mee en vind het heel intresant wat er zoal speelt bij iedereen en.er gaat echt een andere wereld voor me open.Dank en tot horens
    Marian

  16. Gabby van Uden
    19 maart 2013 at 21:01 #

    Ik ben heel entousiast bezig. Ben niet echt bekent met de diverse soorten groente dus modder nog maar een beetje aan. Hihihi.. komt vanzelf wel wat meer rust in.

    Ik had wel een vraag. Ik ben niet gewent om fruit te eten. Kan het zo zijn dat doordat ik meer fruit eet-drink nu dat ik meer last heb van gasvorming? Dat zei de dame van de Tuinen.. Dat ik door de suikers van het fruit dit nu heb. Hebben meerdere mensen hier last van?

    Ik moet ook nog een balans vinden in de hoeveelheid fruit die ik er in gooi. Ben geneigd van alles en nog wat er in te stoppen, naast de groentes.

    In ben nu 1 maand en 5 dagen gestopt met roken. Dit is ook gelijk een rede geweest om alles gelijk om te gooien. Ik wil niet aankomen! Zijn er groeten en fruitsoorten die ik het beste kan mijden?

    Dank alvast!

    Gr. Gabby

  17. Peggy Sp
    24 maart 2013 at 20:18 #

    Hoi Marjolijn,

    Ik ben nu ook een week bezig en ben verrast over de effecten van de groene smoothies! I

  18. Peggy Sp
    24 maart 2013 at 20:29 #

    Hoi Marjolijn,

    In het begin had ik veel last van winderigheid, maar dat is nu over. Ik heb erg veel energie gekregen (slaap nu zelfs minder) en heb geen vreetbuien meer gehad! Nu maar hopen dat ik ook ga afvallen.
    Ik heb pas gisteren een goede blender gekocht en merk dat dat een wereld van verschil is. Vorige week alles met een philips cucina gedaan, maar dat was niet handig.
    Kun je ook galiameloen gebruiken in de groene smoothie?

    Gr. Peggy

  19. Reina Borst
    27 september 2013 at 07:51 #

    Beste Marjolein,
    Ik heb je groene smoothies receptenboek gekocht en ik gebruik het! nu is gisteren mijn ipad opnieuw gereset en je boek is niet meer aanwezig.Zou je mij nogmaals dit kunnen doorgeven? Mijn mail is reina_tom@hotmail.com
    Alvast dank.

    Groet,Reina Borst

  20. Marjolijn
    9 oktober 2013 at 08:07 #

    Hoi Reina,

    Wat fantastisch dat je gaat beginnen met het drinken van groene smoothies. Dat is natuurlijk geen enkel probleem, vervelend dat je het bestand was kwijtgeraakt. Als je een mailtje stuurt naar info@groenesmooties.nl dan wordt het heel snel geregeld. Ook kan je altijd opnieuw het e-book downloaden op deze site. Onder de knop “producten” (waar je het de eerste keer ook hebt gedownload) kan je het onbeperkt opnieuw downloaden.

    Geniet van de smoothies!

    Liefs Marjolijn

  21. Numberwan
    22 oktober 2013 at 14:38 #

    Hey Marjolijn!

    Je zult deze vraag vast eerder hebben gekregen. Dus mocht je een link naar het antwoord hebben, dan ben ik daar ook al blij mee. 😉

    Ik ben al een aantal weken bezig en het bevalt me goed. Het enige waar ik me steeds meer zorgen om begin te maken is het nitraat gehalte van al deze bladgroenten. Ik heb gelezen dat afwisseling de oplossing is, maar ik ben toch een beetje huiverig. Na mijn zoektocht op internet ben ik erachtergekomen dat er veel nitraat in boerenkool, spinazie, bleekselderij, andijvie, sla en eigenlijk alle andere bladgroenten die ik veel in mijn groene smoothie gebruik! oh oh! Wat nu?? Ook heb ik gelezen dat je maar 2 x in de week nitraat rijke voeding moet eten. Met mijn groene smoothie kom makkelijk aan 7 keer per week!

    Dan nog de variatie. Ik koop een zak met spinazie, maar dat is heel veel (ik ben alleen) en kan hier makkelijk 3 keer van eten. Dat kan dus niet omdat je dan teveel nitraat binnen krijgt en je ook niet genoeg afwisselt met de groenten. Als ik 1 dag spinazie eet, de volgende dag iets anders, en de 3de dag weer spinazie dan is de spinazie inmiddels verlept en niet meer eetbaar…. Zonde van het eten, want ik moet het weggooien.
    Kortom, HELP! Ik weet even niet meer hoe ik dit moet oplossen. Kun jij misschien wat tips geven over een gonze nitraat verhouding, afwisseling en houdbaarheid tips?? Ik ben echt het spoor bijster op het moment!

    Dank je!!

  22. Marjolijn
    30 oktober 2013 at 07:41 #

    Hoi Wanda,

    Wat een heerlijke fanatieke smoothie drinker ben jij zeg, geweldig! Je bent niet de enige die zich hier zorgen over maakt hoor dus je vraag is van harte welkom en ik beantwoord hem graag voor je.

    Nitraten zijn inderdaad aanwezig in bladgroentes maar nitraten zijn vooral gevaarlijk wanneer ze omgezet worden tot nitrieten. Deze omzetting gebeurt door warmte. Doordat je de bladgroentes in hun rauwe vorm verwerkt zonder ze te verwarmen valt het dus mee met de werking van nitraten. Verder gaan vitamines in groente en fruit (vooral vitamine C) deze omzetting tegen en dat is de reden dat je, bij de verwerking van rauwe groentes, veel minder last hebt van deze omzetting.

    Elke bladgroente bevat een kleine hoeveelheid giftige stoffen om zichzelf te beschermen. Daarom is het inderdaad zoals je al aangaf belangrijk om elke dag af te wisselen met de groentes die je gebruikt. Je lichaam krijgt dan elke keer de kans te ontgiften van deze stoffen en dan is het totaal geen probleem. Maar ik heb net als jij hetzelfde probleem van een grote zak spinazie die niet in 1 dag op gaat hoor. Ik maak dan gewoon de zak op en schakel daarna weer over op een andere bladgroente. (Ik ken trouwens mensen die al jaar in jaar uit elke dan een dikke hand spinazie aan hun smoothie toevoegen zonder dat daardoor problemen ontstaan).

    Om het allemaal even in perspectief te zetten. Aan vlees en vis wordt bewust nitriet (de schadelijke vorm) toegevoegd om vlees zijn mooie rode kleur te geven en bepaalde bacteriën tegen te gaan en dit zorgt voor een dagelijks inname van 60-90% van wat je eigenlijk zou mogen hebben aan nitriet.

    Naar mijn mening wegen de voordelen van rauwe groentes en fruit absoluut op tegen de hoge nitraat gehaltes die aanwezig zijn maar natuurlijk is dit geheel aan jou om te beslissen.

    Heb ik zo je vraag kunnen beantwoorden?

    Liefs Marjolijn

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.