Gezonde zaden, voor jou en de vogels

Dag lieve lezer,

Het is echt koud aan het worden, ik loop al in lekkere dikke vesten en truien en ik heb een extra dekbed om lekker warm te kunnen slapen. Toch vind ik het heerlijk als het wat kouder wordt. Ik geniet vooral van de overgang van buiten naar binnen, heerlijk als je huid licht begint te tintelen en je wangen mooi rood kleuren.

Saartje, onze poes, heeft zich ook al helemaal aangepast aan het koudere weer. Ze ligt de hele dag te slapen en dan het liefst languit op de verwarming, heerlijk toch.

foto 2

Als het kouder wordt is het belangrijk dat je:

1) je goed warm aankleedt;-)
2) je voedt met voedzame maaltijden zodat je lichaam beter in staat is zich warm te houden.

Over het tweede puntje ga ik in deze blog wat meer uitweiden. Ik ga je namelijk meer vertellen over zaden.

Er zijn verschillende soorten zaden en, net als noten, zijn ze goed te verwerken in gezonde gerechten. Je kunt ze toevoegen als een lekkere hartige ‘bite’ in je salade, je kunt ze verwerken in je muesli, je kunt er zadenmelk van maken, lekkere koekjes of je kunt ze zo uit het vuistje eten. Bovendien zijn zaden vaak goedkoper dan noten, ook altijd fijn.

In mijn keukenkastjes vind je altijd een voorraad van de volgende zaden:

  • Chiazaden
  • Zonnebloempitten
  • Pompoenpitten
  • Hennepzaden
  • Lijnzaad
  • Sesamzaden

foto 1

Chiazaden

Chiazaden zijn super gezonde zaden en zijn bovendien ook nog eens heel veelzijdig in hun gebruik. De Azteken gebruikten chaizaden als betaalmiddel en als offer aan de goden, zelfs in die tijd waren chiazaden dus al een heel waardevol voedingsmiddel. Chiazaden bevatten zeer veel essentiële vetzuren die je nodig hebt voor het goed functioneren van al je organen. Chiazaden bestaan voor wel 64% uit omega-3-vetzuren, en dat is de hoogst mogelijke concentratie in plantaardige voeding. Omega-3-vetzuren remmen ontstekingsprocessen in je lichaam en zijn daarom voor mensen met gewrichtsklachten een helpend middel. Verder zitten er in chiazaden eiwitten, zo’n 23%, antioxidanten en behoorlijk wat voedingsvezels. Ze maken het voedsel makkelijk verteerbaar en bevorderen een gezonde spijsvertering en opname van voedingsstoffen.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn de zaden van prachtige zonnebloemen. Als ik ooit een mooie moestuin heb dan zal ik ook zeker aan de rand ervan mooie grote zonnebloemen planten. Ze zien er prachtig uit, de vogels kunnen van de zaden pikken en uiteraard kan je ze zelf ook opeten. Zonnebloempitten hebben een nootachtige smaak die ik echt heerlijk vind. Als ik mijn favoriete sinaasappel pudding maak dan vind ik het heerlijk om deze pitjes toe te voegen. Het doet me dan een beetje denken aan zo’n zakje met fruityoghurt en zonnebloempitjes erin, een Breaker heet dat geloof ik.

Zonnebloempitten staan bekend om de grote hoeveelheid vitamine-E, een in vet oplosbaar antioxidant, die je helpt veroudering tegen te gaan door schade van vrije radicalen op te vangen. Naast veel vitamine-E bevat het ook het mineraal selenium en behoorlijk wat magnesium wat je helpt te ontspannen. Magnesium is ook nodig voor gezonde botten en energieproductie. Selenium is een belangrijk onderdeel van enzymcomplexen die helpen celschade tegen te gaan, DNA te repareren en nog veel meer. Naast de de goede voordelen van de zonnebloempitjes vind ik ze ook gewoon erg lekker, probeer het maar eens uit.

TIP: als je zaden koopt, koop dan de onbewerkte, rauwe zaden.

Pompoenpitten

Dat ik van pompoen houd, wist je waarschijnlijk al wel maar de pitjes in de pompoen zijn ook echt heerlijk. Deze zaden bevatten veel goede vetten die je helpen de hoeveelheid slecht cholesterol te verlagen en de hoeveelheid ‘goed’ cholesterol te verhogen. Ook bevatten deze pitjes veel eiwitten, mineralen en vullen ze goed, ideaal als je trek hebt.

Hennepzaden

Hennepzaden worden altijd aangeprezen als DE eiwitbron voor vegetariërs. De reden hiervoor is dat hennepzaden alle negen essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft. Hennepzaad wordt gekweekt van een andere variant hennep dan de wietplant, je hoeft dus niet bang te zijn dat je er high van wordt;-) Naast de goede eiwitten worden in hennepzaden ook meer dan twintig soorten mineralen gevonden waaronder magnesium, kalium, calcium, ijzer en zink. Hennepzaden hebben een nootachtige smaak, misschien moet je er even aan wennen, dat was bij mij ook het geval.

Je kunt van hennepzaden een hele gemakkelijke en vooral snelle notenmelk maken.

Snelle Notenmelk

Benodigdheden:

  • 1/4 cup gepelde hennepzaden
  • 1/4 cup kokosrasp
  • 375 ml water

Doe de ingrediênten samen in de blender en blend tot je een romige melk hebt gekregen. Ideaal voor door de meusli en nog lekkerder met een beetje kaneel erdoor;-)

Verder wil ik heel graag een heerlijk recept met je delen die Petra al eens eerder heeft gemaakt:

Pittige pittenmix!

Benodigdheden voor ruim 2 koppen:

  • 1 kop pompoenpitten
  • 1 kop zonnebloempitten
  • 1 rood of groen pepertje
  • Handvol verse koriander
  • Sap van 1 limoen
  • Himalaya of zee/steen zout
  • Snuf knoflookpoeder of 1 verse teen

Laat de pitten minimaal 1 uur in water weken. Spoel ze vervolgens goed af en doe over in een kom. Voeg het fijngehakte pepertje en koriander toe. Ook het sap, de zout en knoflook en laat minimaal een uurtje marineren. Leg de pitjes vervolgens op een tray van een dehydrator (droogoventje) of op een bakplaat van de oven en droog de pitjes op (indien mogelijk) 40 graden Celcius. Als de oven niet zo laag kan, op de laagste stand, totdat de pitjes droog en krokant zijn.

En de vogels dan?

Net als dat wij zo kunnen genieten van deze heerlijke zaden kunnen vogels dat ook. De tijd komt er weer aan dat ze moeilijk eten kunnen vinden en dan is het toch fijn om heerlijke taartjes voor de vogels op te hangen. Je kunt natuurlijk kant en klare vogelbollen kopen maar nog leuker is het om ze zelf te gaan maken:-)

Wat heb je nodig:

  • Vogelzaad
  • Frituurvet/kokosvet
  • Vormpjes

foto 3

Smelt het vet en roer de zaden erdoor. Vul de vormpjes met het zadenmengsel en laat opstijven in de koelkast. Ik vind vooral de hartvormpjes erg leuk. Je kunt er een gaatje in maken en er een touwtje door halen zodat je de vormpjes makkelijk kunt ophangen.

birdseed-favors-3webbold

Dit ziet er toch heerlijk uit;-)

Geniet lekker van de zaden en het knutselen (zodat de vogeltjes straks ook lekker kunnen genieten;-))

Liefs Marjolijn

2 Responses to “Gezonde zaden, voor jou en de vogels”

  1. carolina
    26 november 2013 at 22:16 #

    weer een leuke leerzame blog.. De meeste zaden heb ik in huis. Melk maken kende ik nog niet.. Dat ga ik morgen gelijk uitproberen. En leuk om zo zelf vogelvoer te maken. ik koop altijd kant en klaar.. heb veel vliegverkeer in de tuin. Leuke bezigheid therapie voor mij hahha.

  2. Marjolijn
    27 november 2013 at 10:00 #

    Hoi Carolina,

    Fijn dat je er weer van genoten hebt:-) Oh wat leuk zeg dat je zoveel vogels in de tuin hebt. Ik vind dat altijd zo heerlijk om naar te kijken (en Saartje ook).

    Ik wens je veel knutselplezier! je mag altijd een foto van het eindresultaat mailen hoor;-)

    Liefs Marjolijn

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.