Kaneel, het heerlijke superspecerij

Kaneel, het heerlijke superspecerij dat je zeker in je keukenkastje moet hebben

Al jaren is kaneel een van de favoriete specerijen in mijn groene keukentje.

Ik gebruik het in mijn chiapudding, gesprenkeld over stukjes banaan en appel, in mijn gluten- en suikervrije bananencake en mijn heerlijke en gezonde bananen-pannekoekjes. Mijn keukenkastje staat dan ook bomvol met zakjes kaneelpoeder.

Ik heb een paar keer gehad dat ik bij de biologische winkel kwam en dat er helemaal geen kaneel meer was (er zijn meer liefhebbers zoals ik). Ik heb toen een tijdje zonder kaneel gezeten en ik denk dat die ervaring me in een kaneelhamster heeft veranderd. Als ik in de biowinkel zakjes kaneelpoeder zie dan moet ik ze gewoon meenemen. “Komt altijd van pas”, denk ik dan;-)

Maar goed, buiten dat de smaak van kaneel natuurlijk zalig is heeft dit specerij ook nog eens een fantastische invloed op je lichaam.

Ik deel graag enkele gezondheidseffecten van kaneel (zodat je na het lezen zeker onderstaand recept wilt maken:-)

Verlaging van vooral LDL cholesterol
Uit onderzoek is geconcludeerd dat al bij een dagelijkse inname vanaf slechts 1 gram kaneel (ongeveer gelijk aan 1/4 theelepel) het LDL cholesterol (wat in de volksmond ook wel bekend staat als het slechte cholesterol) verminderde.

Betere regulatie van de bloedsuikerspiegel
Kaneel maakt je cellen gevoeliger voor insuline en stimuleert de productie van insuline. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel goed gereguleerd kan worden en je een stabiele suikerspiegel gedurende de dag houdt. Heel handig als je graag wilt afvallen en voor mensen met Diabetes type 2.

Anti-klonter effect op het bloed
Kaneel heeft een anti-klonter effect op het bloed. Voor mensen met een verhoogd risico op bloedingen vanwege een verstoorde klontervorming: Gebruik kaneel met mate.

Eerste hulp bij arthritis
Wanneer een halve theelepel kaneel gecombineerd wordt met een eetlepel rauwe honing vermindert dit, zoals gebleken in een onderzoek in Kopenhagen, de pijn geassocieerd met arthritis. De mensen die deelnamen aan het onderzoek namen deze (overigens heerlijke) dosis elke ochtend voor het ontbijt en hadden binnen een week significant minder pijn.

Hoog in voedingsstoffen
Kaneel is rijk aan Mangaan (onmisbaar mineraal in onze voeding), ijzer en calcium.

Natuurlijk bederfwerend middel
Wanneer kaneel wordt toegevoegd aan eten dan remt het de groei van bacteriën en daardoor helpt het je eten langer goed te houden.

Weg met candida
Er wordt gezegd dat candida niet kan leven in een milieu met kaneel. Als je dus last hebt van een overgroei van candida dan is het heel verstandig dagelijks kaneel te gebruiken (niet meer dan 1-1,5 theelepel als je het dagelijks gaat nemen). Doordat je suikerspiegel beter gereguleerd wordt blijft er minder voeding over voor de candida gisten en dat is mede een oorzaak dat het goed is om kaneel te gebruiken bij een candida overgroei.

Ik zei het je toch, wat is kaneel fantastisch he.

Als laatste nog een heerlijk groene smoothie recept met kaneel.

Kaneeltje groen
Benodigdheden voor een grote glimlach:

  • 2 rijpe bananen (of drie als je geen mango hebt)
  • 1 rijpe mango
  • spinazie zoveel als je lekker vindt (ik gebruikte 200 gram)
  • 2 theelepels kaneel (begin met een klein beetje en voeg er dan steeds meer bij tot je de smaak lekker vindt)
  • Water naar behoefte

Voeg alle ingrediënten in de blender en vermaal tot je een gladde smoothie hebt. Voeg daarna een halve theelepel kaneelpoeder toe en blend nogmaals. Neem een klein slokje en bepaal of je de smaak lekker vindt. Als je de smaak van kaneel niet genoeg vindt dan voeg je steeds weer een klein beetje toe tot de smaak helemaal goed is voor jou.

Enjoy!

Liefs Marjolijn

30 Responses to “Kaneel, het heerlijke superspecerij”

  1. Janneke 't Hart
    18 april 2013 at 17:14 #

    Lieve Marjolijn,

    Hartelijk dank voor deze heerlijke tip. Ik ga het gelijk in mijn smoothie doen.

    liefs,
    Janneke

  2. Marjolijn
    19 april 2013 at 07:04 #

    Graag gedaan;-)

    Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

    Liefs Marjolijn

  3. sosiela baidjnath
    19 april 2013 at 08:42 #

    Hallo Marjolijn,

    Dank je wel voor dit recept!! Voor hoeveel glazen is dit recept?

    liefs Sosiela

  4. Marjolijn
    23 april 2013 at 07:52 #

    Hey hoi Sosiela,

    Graag gedaan:-)

    Dit recept maakt ongeveer 1liter smoothie maar is afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt.

    Geniet er lekker van.

    Liefs Marjolijn

  5. gonneke jong
    29 april 2013 at 10:15 #

    Heey Marjolijn,
    Ik begin al aardig verslaafd te raken al al die heerlijkheden! Kaneel is super lekker!
    Smoothies zijn mijn heerlijke tussendoortjes en voel me er prima bij.
    Nog gefeliciteerd met je verjaardag en heeel erg bedankt voor de schitterende recepten.
    Wat zullen wij weer smullen.
    Ik begon in m’n eentje aan al die heerlijke recepten, maar nu geniet mijn hele gezin ervan mee!
    haha ! Wonderen bestaan nog!
    Groeten Gonneke

  6. Marjolijn
    29 april 2013 at 19:14 #

    Hallo Gonneke,

    Wow wat leuk om dit te lezen zeg, en wat geweldig dat je hele gezin ervan mee geniet. Het maakt het zo gemakkelijk als iedereen geniet van hetzelfde eten.

    Wat een heerlijk tussendoortje is banaan met daarop wat kaneel, echt heerlijk:-)

    Blijf lekker genieten met z’n allen!

    Liefs Marjolijn

  7. Monique Depestele
    3 mei 2013 at 22:26 #

    Marjolijn

    Ik heb je juist een mail gestuurd (waarschijnlijk met een verkeerde voornaam ! )sorry daarvoor
    Had toen nog deze weg niet gevonden!!!wat moet ik nog veel ontdekken

    heb nog maar net alle boeken gedownload ,en moet nog aan de slag !!! amai
    jullie spreken heel veel van theelepel hoeveel gr. is dat ,komt dat overeen met 2,5 gr.
    kaneeltje groen is de eerste die ik ga uittesten maar moet eerst nog spinazie gaan kopen
    Gr.
    Monique

  8. Roos Vermeulen
    8 mei 2013 at 22:24 #

    Dag Marjolein.
    Zo we zijn begonnen, eerst mn, blender uitgeprobeerd, met een smoothie van Yogurt banaan en aardbeien, heerlijk!!

    Dus we gaan aan de groene smoothies, we zijn beginnelingen dus gestart met het eerste recept . de wortelsmoothie. Dus ook voor het eerst de sapcentrfuge voor de dag gehaald
    ,hoort allemaal bij de keukenmachine ,maar nog nooit gebruikt. Gelukkig has ik de video van Jesse gezien ,hoe ik een en ander makkenlijk schoon kan maken, en de video van Marjolijn ,met de tips ‘savonds vast alles klaar te zzetten.
    Het ging heel goed met de sapcentrefuge de helft gebruikt een 1/2 mok de andere ingevroren met spinazie. morgen een annenas smoory alles staat schoon.
    Ik ben zo benieuwd wat het uitwerkt 🙂
    groetjes Roos

  9. thaisa lourenco gomes
    13 mei 2013 at 13:57 #

    waaw de eerste smoothie die ik probeer is fantastisch!! ik ben verzot op kaneel en dit is gewoonweg overheerlijk!

  10. Marjolijn
    15 mei 2013 at 20:03 #

    Jippie:-) Wat fijn om te horen. Ja kaneel is zo lekker. Vandaag maakte ik er een van spinazie, bleekselderij, twee appels en kaneel. Ook een echte aanrader.

    Blijf lekker genieten.

    Liefs Marjolijn

  11. Jan coltof
    16 mei 2013 at 08:37 #

    Marjolijn

    Zo te zien ben ik de eerste man de reageerd.
    Maar ik moet zeggen dat je smoothies goed bevallen.
    Mijn gewicht en bloeddruk zijn gedaald.
    Cholesterol statines verminder ik langzaam maar gaat goed.
    Ook deze smoothie gaan we proberen.
    Ben behoorlijk positief.

    gr. Jan

  12. Marjolijn
    17 mei 2013 at 11:22 #

    Wow Jan,

    Wat een positief resultaat heb je al behaald zeg, geweldig om dat te horen. Groene smoothies zijn echt fantastisch voor je lichaam en met de toevoeging van overheerlijke kaneel wordt het drinken ervan nog gemakkelijker;-)

    Misschien doet jouw voorbeeld andere mannen volgen om ook een reactie achter te laten;-)

    Blijf lekker genieten.

    Liefs Marjolijn

  13. Marjolijn
    17 mei 2013 at 11:24 #

    Hey Monique,

    Zo geweldig dat je lekker aan de slag bent gegaan met de groene smoothies. Een halve theelepel is inderdaad 2,5 gram.

    Vond je de kaneel smoothie lekker?

    Liefs Marjolijn

  14. Marjolijn
    17 mei 2013 at 11:26 #

    Hey Roos,

    En? Hoe gaat het met de groene smoothies? Bevallen ze je goed? Ik lees dat je zowel een sapcentrifuge als een blender hebt, dat is echte geweldig, het geeft je nog meer mogelijkheden om lekker aan de slag te gaan.

    Goed idee om de restjes van de spa die je zelf hebt gemaakt in te vriezen. Heel handig voor een volgende keer als je een smoothie maakt;-)

    Blijf lekker genieten van de groene smoothies.

    Liefs Marjolijn

  15. W Blom van Haren
    22 mei 2013 at 21:51 #

    Hallo Marjolijn,

    Inmiddels heb ik verschillende smoothies gemaakt ze zijn allemaal heerlijk.Morgen ga ik met kaneel aan de slag ik ben benieuwd.

    Liefs van Wil Blom van Haren. of gewoon Wil Blom.

  16. Marjolijn
    28 mei 2013 at 06:32 #

    Hallo Wil,

    Wat fijn om te horen dat je zo van de smoothies geniet zeg. Ik weet zeker dat je ook de smoothies met kaneel heel erg lekker zult vinden;-)

    Blijf lekker genieten.

    Liefs Marjolijn

  17. ria vandenbogaart
    9 juli 2013 at 20:54 #

    Dag Marjolein,
    Ik ben vandaag begonnen met de groene smoothies. Ik denk dat het heel goed gaat bevallen. H
    Ik ben begonnen met de beginners recepten en dan als ontbijt 2 glazen. Smaakte prima.
    Ik heb dan nog zeker 1 glas over. Kan ik dat bewaren voor later op de dag (wordt het dan niet teveel?) of eventueel voor de volgende ochtend?
    Ik ben een beetje zoekende. Ruim 8 maanden geleden ben ik gestopt met roken.
    Ik heb een maatje meer gekregen, maar wil niet dat het meer wordt. Liever nog dat ik naar mijn gewicht ga als tijdens mijn rookleven.
    Dus het is even inzicht krijgen. Als ik deze smoothies gebruik, wat doe in dan met de lunch?
    Lunchen doe ik op mijn werk, dus heb ik niet alles bij de hand. Ik neem aan dat ik op je site van alles ga vinden.

    Dank je voor de recepten. Ik ga er zeker van genieten.

    Groetjes Ria

  18. Marjolijn
    17 juli 2013 at 08:54 #

    Hallo Ria,

    Wat een feest om te lezen dat je zo goed bezig bent met de groene smoothies, super goed van je. Ook een dik appalus dat je gestopt bent met roken, heel knap van je. Als je nog smoothie over hebt kan je dat inderdaad heel goed bewaren in een glazen pot die je luchtdicht kunt afsluiten. Bewaar hem in de koelkast en voeg eventueel nog een beetje citroensap toe. Je kunt op deze manier je smoothie maximaal drie dagen bewaren. Schud wel goed voor gebruik;-)

    Je kunt de smoothies gebruiken als maaltijdvervanger of als tussendoortje, kijk wat voor jou het beste werkt. Bij de catagorie “Wat eten we vandaag” staan 300 recepten op je te wachten die allemaal heel goed voor je zouden zijn. Heb je hier al bij gekeken. Voor de luncj zou je een lekkere salade kunnen maken et een stukje wilde zalm bijvoorbeeld.

    Veel succes Ria (en vooral veel plezier met alle lekkere recepten)

    Liefs Marjolijn

  19. Karin 75
    23 juli 2013 at 17:30 #

    Hoi Marjolein,

    Ik ben sinds een week aan de groene smoothies en voor het avondeten laat ik me ook graag inspireren door je recepten. Dit hoop ik permanent vol te houden, deze gezondere leefstijl.
    Voor de komende weken wil ik graag ook wat afvallen. Is dan 2 groene smoothies per dag goed?
    Al dat fruit in de smoothies, levert dat niet teveel suikers?

    Ik bewaar de smooties in plastic curver bekers. Is dat nou echt zo slecht?

    Die banaan cake en pannenkoekjes, staat dat recept ergens op de site?
    Ben reuze benieuwd.

    Nog een laatste vraagje, ik ben voor vrij veel dingen allergisch, waaronder avocado.
    Heb je daar een alternatief voor?

    Groetjes,
    Karin

  20. Marjolijn
    29 juli 2013 at 08:03 #

    Hey Karin,

    Wat een topper ben je zeg! Goed dat je bezig bent je voedingspatroon te veranderen.

    Om af te vallen is het waarschijnlijk a heel goed om twee keer per dag een lekkere groene smoothie te maken. Je kunt ze nemen als maaltijdvervanger of als tussendoortje, wat zelf je voorkeur heeft. Voor sommige mensen is het fruit inderdaad teveel om af te vallen. Als jij onder deze categorie valt dan zou ik alleen gebruik maken van bessen, citroen, komkommer en bladgroentes. Je kunt de smoothies dan lekker zoet maken door het gebruik van bijvoorbeeld stevia en de smaak kan je verbeteren door verse kruiden zoals dille, citroenmelisse en munt te gebruiken.

    Als je stevige curver bakken gebruikt die al een paar jaar oud zijn dan maakt het niet zoveel verschil meer maar glas heeft toch altijd mijn voorkeur.

    Avocado geeft je smoothie gezonde vetten en maakt je smoothie heel romig van textuur. Bevroren banaan en verse mango geven je groene smoothie ook een romige textuur. Als je graag goede vetten wilt hebben dan kan je bijvoorbeeld kokosmelk of kokosolie toevoegen.

    De recepten van de cake en pannenkoekjes staan volgens mij niet op de site, goed idee om ze wel op de site te plaatsen.

    Liefs Marjolijn

  21. Rieneke Meijer
    22 augustus 2013 at 10:27 #

    Vandaag mijn tweede dag van de smoothies en ik vind ze heerlijk. Ik neem het als ontbijt en als tussendoortje, maar ga misschien over een poosje nog een maaltijd vervangen.
    Ik heb een grote weckpot gekocht waarin ik de smoothie bewaar in de koelkast en een kleinere om mee te nemen naar mijn werk. Dat werkt prima.
    Leuk om de reacties van anderen te lezen. De vragen die zij hebben, worden zo meteen voor mij beantwoord en de tips van anderen ga ik ook gebruiken.

    Groetjes, Rieneke

  22. Marjolijn
    26 augustus 2013 at 10:03 #

    Hoi Rieneke,

    Wat ontzettend leuk om te lezen dat je zo geniet van de groene smoothies. Zelf bewaar ik ze ook altijd in een mooie weckpot of oude pindakaaspot. Ideaal, goed af te sluiten en van glas.

    Als je meer maaltijden wilt gaan vervangen dan raad ik je aan om goede vetten en eiwitten aan je groene smoothie maaltijd toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld aan de toevoeging van een avocado aan je smoothie of een omeletje naast je smoothie. Zo zorg je dat je ook de belangrijke eiwitten en vetten binnen krijgt.

    Blijf lekker genieten Rieneke!

    Liefs Marjolijn

  23. francien vossen
    16 september 2013 at 19:49 #

    Hallo Karin, ik weet niet of je de oervoeding van Paleo.nl al kent? Daar heb ik die recepten van de groene smooties ontdekt.
    Marjolein zal dat beslist weten. Volgens mij in het boek van : Michel van Duuren revolutie. Is ook een aanrader als je op deze toer bent.
    Ik hoor het wel van je. Succes.
    Francien

  24. Ilona Lohuis
    18 september 2013 at 10:04 #

    Zo, na een stressvolle tijd en heeeel slecht eten is het nu echt tijd om het roer om te gooien.
    Gister heb ik een hele kar volgeladen met allemaal fruit, groente, zaden en noten.
    Tijd voor een nieuwe start.
    Vanmorgen had ik nog echt wel zin in die boterham met een flinke laag hagelslag.
    Maarrr in plaats daarvan heb ik de blender uit het stof gehaald en heb ik de banaan/mango/spinazie/kaneel smoothie gemaakt. Wow! Die is echt super lekker!
    Ik ben groot fan van kaneel en fruit vind ik ook best lekker, maar groente…
    Het fruit en de kaneel overheerst in de smoothie, dus helemaal goed voor voor mij!
    Voor vanavond staat er lasagne op het menu, nee niet met ‘gewone’ lasagne bladen, maar met courgette :-).
    Voor morgen alvast een ander smoothie recept uitzoeken 🙂
    Super deze site en het ebook!

    Ilona

  25. Marjolijn
    9 oktober 2013 at 08:21 #

    Hoi Ilona,

    Wow wat een kanjer ben jij zeg, zo het roer omdraaien en voor je gezondheid gaan. Heel knap van je. Ik ben zo blij om te lezen dat je zo geniet van de recepten. Heb je ook al gekeken naar de heerlijke recepten die je vindt in de categorie “Wat eten we vandaag?” Daar vind je 300 gezonde en heerlijke recepten.

    Ga zo door!

    Liefs Marjolijn

  26. Betty Rinzema
    15 oktober 2013 at 18:55 #

    Hallo Marjolijn,

    Ik zie hier ook heerlijke recepten voorbij komen. Vooral met kaneel die ga ik zeker zo gauw mogelijk proberen!
    Verder heb ik zonet ook gelezen over paardebloemen, die zijn toch giftig? Wel deed ik, moest iedereen altijd om lachen, brandnetels uit eigen tuin door mijn soep.

    Ik wordt steeds enthousiaster over jou site! Super!
    Heb nog lang alles niet bekeken en gelezen, maar complimenten!

    Liefs Betty.

  27. Marjolijn
    16 oktober 2013 at 06:21 #

    Hoi Betty,

    Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent, daar wordt ik altijd zo blij van:-) Het recept met kaneel is heerlijk, heb je hem al gemaakt? Zeker voor deze tijd van het jaar een toppertje met het kaneel erbij.

    Paardebloemen zijn niet giftig, ze zijn juist super gezond en super reinigend. Op dit moment zijn ze echter niet meer zo lekker van smaak. Zezijn het lekkerste als je ze in het voorjaar plukt. De zomer kan ook nog maar ook dan zijn ze alweer iets bitterder van smaak. Hihi laat ze maar lachen om de brandnetels, ook die zijn super gezond. Ik maak er net als jij ook soep van en verder pesto en als bladgroente in mijn groene smoothie.

    Liefs Marjolijn

  28. Jose Perdijk
    10 januari 2014 at 14:35 #

    hallo Marjolijn,

    Help!, ben op zoek naar jouw recepten voor bananencake en -pannekoekjes maar kan ze in de veelheid van info niet (meer) vinden.kun je me vertellen waar ze onder staan?

    Groet, José

  29. Agnes Van Dijk
    12 februari 2014 at 10:55 #

    Hallo Marjolijn,
    Vanmorgen ben ik begonnen met 1 half liter warm water en 1 citroen sap en een snufje cayenne peper, daarna 1 banaan 1 eetl kaneel 1 schepje bruine rijst eiwit en 3 eieren alleen het eiwit, hiervan 3 pannenkoeken gebakken in kokosolie met een smoothie erbij 300 ml water 100 spinazie een handje vol eikenbladsla en 1 sinaasappel en 1/3 komkommer nou ik zat vol.
    Is dit niet teveel. En kan ik de pannenkoeken als ik meer maak ook bewaren voor de volgende dag. O ja de bruine rijsteiwit vind ik niet zo lekker in de pannenkoek is er ook een andere eiwitpoeder. Ben blij met al jou tips……
    Groetjes,
    Agnes

  30. Tineke de Nobel
    25 maart 2014 at 14:45 #

    Hoi Marjolijn,
    Onvoorstelbaar wat je allemaal op jouw site tegenkomt. Ik heb het gevoel of ik op ontdekkingsreis ben.
    Vanmorgen kaneeltje groen gemaakt. HEERLIJK ! Direct 2 bekers opgedronken en de rest in 2 Tupperware-bekers met deksel in de koelkast gezet. Is dat ook goed of raad je die bekers af? Jij hebt het n.l. altijd over ” in glas”.
    Spinazie koop ik in zak van 300 gram die gewassen is in ijswater of is het beter om losse spinazie te gebruiken?
    Ik ben heel blij met alles wat ik hier tegenkom. Ook de vragen en antwoorden van de andere mensen. Zo leren we van elkaar. Prima toch !
    Lieve groetjes,
    Tineke.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.