Basismaterialen

 

Basismaterialen

Een blender

Een blender is een keukenmachine die ingrediënten kan mixen, vermalen en pureren. Het is een soort kan met messen onderin op de bodem. Je plaatst de kan op een motor. De messen snijden in razendsnel tempo door je ingrediënten en pureren op die manier alles wat in de kan zit. Hoe langer je de blender aanzet, hoe fijner de structuur van je smoothie zal zijn. Het is een onmisbaar keukentoestel als je smoothies wilt maken dus als je er nog geen hebt, dan raad ik je aan er snel een te kopen.

 Er zijn veel verschillende blenders op de markt en ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke blender is het beste voor mij? Moet ik een grote of een kleine kan nemen? Een glazen of een plastic kan? Ik zal je proberen op weg te helpen met deze vragen.

 In principe kun je elke blender gebruiken voor het maken van groene smoothies. Het eindresultaat en de tijd die het je kost om de smoothie te maken, hangt af van het soort blender dat je gebruikt. Dit kun je laten meewegen bij het maken van een keuze binnen het grote aanbod op de markt.

Alle blenders zijn eigenlijk in te delen in twee categorieën: blenders met een lage power en blenders met een hoge power. Je spreekt van een high power blender vanaf ongeveer 1500 Watt. Voorbeelden van dit soort blenders zijn de Vitamix en Blendtec. Lage power blenders zijn de blenders die je het meest in de winkel tegenkomt. Deze doen hun werk ook prima, maar je zult je groenten en fruit iets kleiner moeten snijden en je kunt een kleinere hoeveelheid in één keer maken. Het kost bij elkaar dus meer tijd om een groene smoothie te maken met een lage power blender. Hoe sterker je motor, hoe korter de bereidingstijd. Ook zal de textuur van de groene smoothie anders zijn wanneer je deze bereidt in een hoge power blender. Deze geeft een romige, egale structuur. De lage power blender geeft daarentegen een wat vezelige structuur, met bijbehorende kans op groene stukjes tussen je tanden als je de groene smoothie drinkt.

Glazen opberg potten

Deze potten heb je niet perse nodig, maar ik raad je toch aan om er een paar bij de hand te hebben. De recepten in het boek zijn vaak voor minimaal 1,5 liter smoothie en dit kan voor sommige mensen teveel zijn om in een keer op te drinken, zeker als je net start met het drinken van groene smoothies.

Een groene smoothie kun je in een glazen, luchtdicht afgesloten pot wel tot drie dagen bewaren dus doe er je voordeel mee. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends al heel vroeg naar je werk moet, dan kun je je groene smoothie de avond van te voren al maken. De volgende ochtend hoef je alleen maar in de koelkast te grijpen en je kunt gaan! Als ik mijn groene smoothie meeneem voor onderweg, gebruik ik glazen potten die ik gerecycled heb van oude pindakaaspotten. Ideaal vind ik het. Je kunt ook oude jampotten, augurkpotten, glazen sapflessen van de supermarkt, grote tomatensausflessen of weckpotten gebruiken. Ze zijn lekker groot en er zit een goede deksel op zodat je smoothie niet zal lekken. Schud je smoothie altijd goed voor gebruik. De onoplosbare vezels gaan na verloop van tijd bovenop drijven en dit is niet zo lekker. Om je smoothie nog beter houdbaar te maken kun je wat citroensap toevoegen. De hoge concentratie vitamine C in citroensap is niet alleen gezond voor jou, maar het zal je smoothie tegen oxidatie beschermen zodat hij langer goed blijft.

6: Rietjes

Rietjes zijn geen absolute must have wanneer je groene smoothies gaat drinken maar persoonlijk vind ik het gewoon leuk om ze af en toe te gebruiken. Met een groene smoothie is het handig om rietjes te gebruiken die wat wijder zijn dan normaal, zodat je al dan niet dikke smoothie er zonder problemen doorheen kan. In verband met de milieuvriendelijkheid gaat de voorkeur uit naar glazen, roestvrij stalen of papieren rietjes, maar dit is natuurlijk helemaal aan jou om te beslissen. Papieren rietjes kun je na gebruik weggooien, glazen en roestvrij stalen rietjes kun je uiteraard blijven gebruiken. Het is handig om een speciaal borsteltje erbij aan te schaffen om de rietjes goed te kunnen schoonmaken.

One Response to “Basismaterialen”

  1. Gemma 6 juni, 2014 at 21:37 #

    Hallo,

    Ik zou graag gebruik willen maken van de Gratis 7 daagse Groene Smoothie Detox maar ik krijg geen email met bevestigings link

    Groet Gemma

Geef een reactie