Groene smoothies

Groene Smoothies voor Dummies!

De richtlijnen voor het gebruik van Groene Smoothies voor je gezondheid:

Sinds de ontdekking van groene smoothies ben ik er idolaat van en maak ik ze iedere dag. Het voelt zo goed! Je krijgt er dagelijks de aanbevolen portie’s groenten en fruit mee binnen. Je huid gaat stralen. Je voelt je fit en zit lekker in je vel. Je wordt veel minder snel, of zelfs helemaal niet meer ziek. Je valt af….. onwijs veel voordelen. En ze smaken heerlijk!


Natuurlijk heb ik ook mijn missers gemaakt en smaakte de smoothie nergens naar. Maar na verloop van tijd weet je wel zo’n beetje wat lekker smaakt en ontdek je weer leuke smaakcombinatie’s. De mogelijkheden zijn eindeloos. En het is ook zo gemakkelijk. Kleine moeite met grote positieve gevolgen, waardoor ik al menig vriend, vriendin en familielid enthousiast heb gemaakt om ook te gaan blenden.

Via het dagelijkse blenden, onderzoek en experimenteren, via deze site en de opmerkingen van jullie, hebben we al vele heerlijke recepten gecreëerd die je hier kunt vinden.

Nu deel ik graag met jullie de basisprincipes van het maken en drinken van de groene smoothie!

Om de mensen om je heen én jezelf de meeste voordelen van het drinken van groene smoothies te geven en ook om de meest gangbare ‘foutjes’ te voorkomen, volgen hieronder een aantal richtlijnen. Sommigen komen uit het boek ‘Green for life’ van Victoria Boutenko. Dat was voor mij dé eye-opener en erg leuk om te lezen en kado te geven:

    • Maak je groene smoothie als eerste in de ochtend en maak gelijk de hoeveelheid die je die dag wilt drinken. Dus bijvoorbeeld 1 of 2 liter. Schenk voor jezelf een groot glas in als heerlijke start van de dag. Giet dan de rest in een fles of karaf, het liefst van glas, en bewaar dat in de koelkast of op een andere koele plaats.
    • Kauw je smoothie! Door iedere slok eerst goed te kauwen, dus goed met je speeksel te vermengen, wordt je smoothie perfect verteerd en valt ie nooit als een koude plens in je maag. Klok dus niet in een keer een groot glas smoothie leeg. Dat is veel te heftig voor je lichaam.
    • Combineer niet te veel verschillende ingrediënten in je smoothie. De beste smoothies bestaan slechts uit een groene bladgroente, fruit en water. Zodra je nog veel noten, zaden, olie en allerlei supplementen gaat toevoegen, kan de smaak flink tegenvallen, maar kan het vooral lastiger voor je lichaam zijn om te verteren. Met winderigheid of buikpijn tot gevolg. Houd het dus vooral simpel.
    • Drink je smoothie solo. Dus niet bij je andere maaltijden. Eet het liefst een half uur vóór of ná het drinken van je smoothie niets. Op die manier haal je de meeste voedingswaarde uit je smoothie, want dan wordt alles optimaal verteerd en opgenomen.
    • Maak alleen gebruik van bladgroenten, eventeel kruiden, en de stengels daarvan. Groenten die zwaarder verteerbaar zijn en/of die veel zetmeel bevatten, combineren niet goed met fruit en dan is je smoothie moeilijk te verteren. Gebruik bijvoorbeel dus geen wortels, bietjes, bloemkool, aubergine, bonen, mais, enzovoort.
    • Combineer niet teveel verschillende soorten groenten en fruit in je smoothie. Houd je meeste smoothie’s simpel. Dan profiteer je maximaal van de voedingsvoordelen en ben je lief voor je spijsverteringssysteem.
    • Investeer in het leren klaarmaken van echt super heerlijke smoothies. Op die manier heb je altijd zin in de volgende. Als je drankje niet lekker is, heb je er daarna geen zin meer in. Dus plezier je smaakpapillen!
    • Roteer met je groene bladgroenten. Dus koop een zak spinazie en als die op is, koop dan een grote zak postelein en daarna weer een krop sla, enzovoort. Bijna alle groene bladgroenten bevatten kleine hoeveelheden alkaloïden. Die kleine beetjes kunnen je niet schaden, ze versterken juist je immuunstysteem. Het is wel zo dat als je weken achtereen alleen maar spinazie gebruikt, die specifieke alkaloïden in je lichaam kunnen opstapelen en je lichaam zouden kunnen belasten. Wissel dus af. Met fruit hoef je niet zoveel af te wisselen, omdat fruit geen of weinig alkaloïden bevat. Maar variatie in je fruitkeus, geeft wel variatie aan de smaak van je smoothie én geeft een variatie in voedingswaarde.

    • Kies, indien mogelijk, voor biologisch. Op die manier krijg je geen bestrijdingsmiddelen en andere giftige stoffen binnen. Belangrijker vind ik nog dat biologische groenten en fruit veel meer voedingsstoffen bevatten dan regulier verbouwde. Door de overbeplanting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is de grond helemaal uitgeput geraakt, waardoor de groenten haast geen mineralen meer bevatten en die hebben we juist nodig om gezond te blijven! Je voedt jezelf dus het beste met biologische, en idealieter lokaal verbouwde producten. Producten die hier groeien passen het beste bij ons systeem.
    • Gebruik fruit dat aan de boom of struik gerijpt is. Best veel fruit, zeker tropisch fruit, wordt onrijp geplukt. En juist wanneer fruit aan de boom of struik bijna rijp is, wordt er in het fruit een soort suiker omgezet wat onmisbaar voor ons is. Deze gluconutrienten zijn de bouwstenen van het afweermechanisme van onze cellen. Dus van onze weerstand tegen van alles en nog wat. Gelukkig kunnen we in Nederland vooral in de zomer veel rijpgeplukte bessen kopen. In de winter kun je naast appels en peren ook gebruik maken van rijpgeplukte en daarna gedroogde vruchten, zoals gojibessen.
    • Om van je groene smoothie gelijk een maaltijdsmoothie te maken, voeg dan havervlokken aan je smoothie toe. Haver bevat de meeste oplosbare vezels van alle granen en heeft enorm veel gezondheidsvoordelen! Ook bevatten ze een goede balans van eiwitten en essentiële vetzuren, veel vitamines en mineralen, en beta-glucaan wat je lichaam helpt zichzelf sneller te genezen. Bovendien geven ze lang een vol gevoel en blijft je suikerspiegel in balans. Dé perfecte toevoeging aan je smoothie. Je kunt de vlokken ongeweekt toevoegen, maar beter is het om ze minimaal een half uurtje te weken en dan goed af te spoelen voordat je ze aan je smoothie toevoegt. Ik zet ’s avonds een halve kop in de week. Natuurlijk kun je hier ook weer roteren met verschillende soort vlokken. Quinoavlokken zijn ook ideaal, bovendien hoef je deze niet te weken.

En dít is de smoothie die ik momenteel veel maak:

Vullende Citrus-Groene smoothie


Benodigdheden voor 750 milliliter smoothie:

  • 75 gram veldsla
  • 1 sinaasappel
  • 1 mandarijn
  • 1 kop water
  • 1 á 2 centimeter verse gember, inclusief schil grof gehakt
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel honing
  • een halve kop havervlokken, eventueel geweekt en afgespoeld


Was de veldsla en doe ze, inclusief de worteltjes, in de blender, pel sinaasappel en mandarijn. Verwijder eventuele pitjes en doe in stukken in de blender. Voeg dan het water toe en de overige ingrediënten. Blend tot een gladde smoothie.. mmmmm! Heb je niet een sterke blender, blend dan eerst de veldsla met het water glad en voeg dan de rest toe. Succes!

Blijf vooral lekker genieten en proost!

One Response to “Groene smoothies”

  1. Karin 19 januari, 2014 at 15:54 #

    Is een smoothie zonder de havervlokken een prima alternatief voor ontbijt? Of krijg je dan te weinig binnen.

Geef een reactie